fallback

Централната гара в София навършва 130 години!

Първата сграда е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 г.

01.08.2018 | 13:25 Автор: Велислав Филипов

Централната гара в София става на 130 години! При откриването си тя е била сред най-внушителните на Балканите.По този повод и по случай Деня на железничаря, който се отбелязва през първата неделя на август, от 12 часа в чакалнята на гарата ще се състои фолклорен празник.   Първата сграда е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 г. Тя е напълно разрушена на 15 април 1974 г., а новата - по проект на арх. Милко Бечев, е открита на 6 септември същата година.

Откриването на линията за международни съобщения, а заедно с това и освещаването на Централна гара София става на 1 август 1888 г., когато по обяд пристига първият международен влак от Лондон и Париж (легендарният Ориент експрес), който отпътува рано на другия ден за Пловдив, Одрин и Цариград.

За времето си гара София е била най-внушителната не само за България, но и за Балканите. Тя е имала скромен висок свод над вестибюла, съединен с часовникова кула, която гледа към Витоша. В нея се помещават всички служебни канцеларии, а за пътниците е имало три чакални: първи клас с червени кадифени канапета, втори клас - със зелени и трети - с дървени пейки.

fallback
Още от Репортажи
fallback