Рекорд: Кадрите недостигат! За работодателите нямало таланти

Изискванията на фирмите ли са високи или кадрите не могат да се престрашат да кандидатстват?

20.07.2018 | 22:00 Редактор: Иван Берберов
Рекорд: Кадрите недостигат! За работодателите нямало таланти

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора. 

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача. Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. 

Сара предлага на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията без да знаят вътре какви са самите условия.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите. 

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.


1
1 rate up comment rate down comment 0
dekat@abv.bg
преди 5 години
Прочетете приказката за неволята :) Сигнализирай за неуместен коментар