Tesla ще конкурира Uber, пуска споделена мрежа от роботаксита

След година ще има 1 милион коли на компанията, които ще се управляват сами

23.04.2019 | 12:17 Редактор: Тодор Петров
Tesla ще конкурира Uber, пуска споделена мрежа от роботаксита

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск обещава да сдвои технологията за самостоятелно управление с услуга за споделяне, която ще направи безсмислено начинанието да се купуват други коли.

Той каза, че до средата на следващата година по пътищата ще има 1 милион коли Tesla, които ще са напълно способни да се управляват сами. По време на продължителна презентация Мъск заяви, че клиентите ще могат да поставят колите си в споделена мрежа от роботаксита, които ще може да се придвижват без шофьори.

Сега всички нови автомобили на Tesla се произвеждат със собствен за компанията компютърен чип, който позволява напълно самостоятелно управление. Този чип отговаря на хардуерните изисквания за напълно автономно шофиране според Мъск, който се похвали, че е най-добрият в света. 

Tesla ще позволи на собствениците да добавят правилно оборудваните си превозни средства към собственото си приложение за споделено пътуване, което ще има подобен бизнес модел на Uber или Airbnb. Tesla ще взема от 25% до 30% от приходите на тези пътувания, каза още Мъск. 

На места, където няма достатъчно хора, които да споделят колите си, Tesla ще предоставя свой специален флот от роботаксита.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК