ГЕРБ се дръпна от ИК – мащабно обсъждане преди ратификацията

Столетницата поиска референдум относно спорния документ

25.01.2018 | 16:17 Редактор: Иван Берберов
ГЕРБ се дръпна от ИК – мащабно обсъждане преди ратификацията

ГЕРБ направи крачка назад и се отказа от бързата ратификация на Истанбулската конвенция, която изостри напрежението в обществото.

Депутатите на Бойко Борисов решиха, че първо ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения, които някои имат заради ратификацията на документа.

Основното опасение на противниците на конвенцията е, че под наслов "борба с домашното насилие" се налагат учебни програми за изучаване на "нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм.

Първи срещу нея скочиха от Обединени патриоти. Според патриотите Конвенцията въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека.

Последва гневна реакция и неправителствени организации, организираха се и протести. Светият Синод също излезе с реакция и призова политиците да не ратифицират документа.

В православните храмове у нас дори започна молитвена акция срещу Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие.

Главното мюфтийство също излезе с официално становище, с което осъжда документа.

"Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни”, категорични са духовниците.

БСП пък поиска да се проведе референдум.

Снимка: Олег Попов Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Desi_Twins
преди 6 години
Помощ! В България се води *** дискусия. Такава дискриминация на жените и по бай Тошово време нямаше. Чалга културата до това води. Няма да се учудя, ако след още 25 години се приеме закон, който задължава мъжете да си бият жените. Направо не е за вярване, колко дискриминирани групи от хора има в България. Даже и да се въвеждаше понятието "трети пол" с тази конвенция, какво против имат демократичните партии в България, това да се случи??? Ужас! Хора четете! За БПЦ направо не ми се говори. От хора, чели Робинзон Крузо до половината съвети не искам. Простотията е голяма. Най-вече в политическите среди. На ГЕРБ им пуснаха димка от Москва и те се объркаха в мъглата. Много лесно им мина номера на Руснаците. Сигнализирай за неуместен коментар