България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изгубени в дебата - за какво призовава Истанбулската конвенция?

Трети пол няма - питайте учени, лекари, отсече журналистът Ива Николова

25.01.2018 | 09:13 Редактор: Жанета Нейкова
Изгубени в дебата - за какво призовава Истанбулската конвенция?

Повечето българи остават резервирани спрямо Истанбулската конвенция заради опасенията, че тя ще "отвори вратата" за признаване на третия пол. Журналистът Ива Николова отсече в "България сутрин", че спорът по темата е излязъл от рамката на нормалното заради "т.нар. измишльотина трети пол".

"Такова нещо няма - питайте учени, лекари! Проблемът с конвенцията е лицемерието и злоупотребата на определени хора с извън общоприетата сексуалност, за която се говори в текста", обясни гостът на телевизията.

Николова визира 70 страници, в които пише, че хората с различна сексуална ориентация не бива да бъдат подлагани на насилие заради предпочитанията си, както и че децата трябва да бъдат образовани по този въпрос, за да придобият толерантност към различните.

Другият гост на Bulgaria ON AIR - Виктор Лилов, продължи думите на журналиста, като поясни, че тези 70 страници се отнасят към обяснителния доклад на конвенцията.

"Текстът засяга един съществен въпрос, който българското общество не е готово да обсъди. Това са стереотипни роли, свързани с пола, свързани с патриархалния ред у нас", подчерта Лилов.

Той пожела да обясни още, че образователните мерки, предложени в част от Истанбулската конвенция, целят да просветят хората за половите роли и тяхната концепция, което пък доведе до заключението, че спорещите по темата просто са се изгубили в дебата.

"Конвенцията е тотално закъсняла и безсмислена", категорична бе Ива Николова.

"Защото обществото ни е закъсняло в разбиранията си. Трябва да излезем от представите на социалния еталон, в който се намираме", призова Виктор Лилов. 


2
2 rate up comment rate down comment 0
Desi_Twins
преди 6 години
Ива Николова си противоречи. Тя твърди, че има законодателство срещу пазарите за булки, а в същото време казва, че институциите са безсилни да спрат аранжираните бракове. С подписването на една декларация от родителите една малолетна или малолетен получават правото да сключат брак и всичко за институциите е наред. Това ли е законодателството срещу уговорените купени бракове в България? Госпожата очевидно не е чела нито конвенцията, нито обяснителните 70 страници към нея. Или пък ги е чела, но нищо не е разбрала. Моля Ви г-жо Николова четете с тълковен речник и се упражнявайте да се аргументирате в защита само на избраната от Вас позиция, а не да разхвърляте аргументи във всички посоки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Metodi Litcev
преди 6 години
Ужас , Ива Николова е най НЕкомуникативното същество което някога е цапало обществения ефир . А затворят ли я САМА в студио с огледало , тя пак ще иска да се надпирказва . Сигнализирай за неуместен коментар