Очакват ни засилени проверки по Великден

На прицел са местата с най-много струпани хора, пътищата и хранителните магазини

12.04.2017 | 18:54 Редактор: Жанета Нейкова
Очакват ни засилени проверки по Великден

Засилени проверки започват по Великден. На прицел са местата, където традиционно ще се струпват много хора, пътищата и разбира се магазините за хранителни продукти.

Пътните полицаи вече ще следят и глобяват шофьори, които не спазват средната скорост на най-натоварените магистрали, съобщиха от МВР.

По тях за празниците се очаква да преминат над 200 хиляди автомобила. Въвежда се и специален олекотен режим за преминаване на граничните пунктове.

От утре десетки допълнителни полицейски екипи тръгват по следите на безразсъдните шофьори. Акция "Скорост" продължава до понеделник, когато е и последният от поредицата почивни дни.

През цялото време патрулите ще следят за висока скорост и употреба на алкохол.

От МВР си поставят за цел да заловят и най-хитрите нарушители - онези, които намаляват рязко скоростта, само когато видят радар.

Въвежда се понятието - средна скорост. Това са камери, които засичат времето, за което сте преминали дадена отсечка.

Системата изчислява за колко време е преминало това точно изчислено разстояние и ако се надвишава разрешената скорост, примерно 80 километра, се налага санкция.

Освен средна скорост, камери ще засичат и дали автомобилът има гражданска отговорност.

От няколко години подобна камера има на автомагистрала "Люлин“. Опитът на Европа обаче показва, че този механизъм е полезен при по-дълги участъци.