Логото, класирано на второ място, стана фаворит на част от българите

Зад идеята за него стои млада българска, живееща в чужбина

18.01.2017 | 21:50 Редактор: Жанета Нейкова
Логото, класирано на второ място, стана фаворит на част от българите

Новоизбраното лого за председателството на България в ЕС предизвика вълна от коментари. В същото време проектът класиран на второ място стана фаворит на голяма част от българите. Кой стои зад логото, на което не достигнаха три точки за победата?

Логото, представляващо България предизвика редица дискусии - едни го одобряват, други не.

Зад вълната от коментари обаче емблемата, заела второ място, като че ли спечели сърцата на хората.

А зад идеята стои една млада българка, живееща в чужбина. 

"Не съм очаквала и много се зарадвах като разбрах. Сега логото намери изключително много фенове", споделя Дора Петрова, автор на спечелилото второ място лого. 

Участието си в конкурса определя като предизвикателство и избира да направи паралел между кирилицата и цифри от годината на председателството. 

"Това просто е изключително интересна задача и исках да видя какво мога да направя" - каза Петрова. - Единственият символ, който можеше да се използва в този случай е кирилицата и това е нещото, което аз исках да покажа в моето лого".

И, макар че остава на крачка от победата, Дора не се свени да признае грешките си и да оцени предимствата на победителя.

"Именно защото българската кирилица е по-малко разпространена и, по-малко разпознаваема за чужденците, те едва ли биха я разпознали. Мисля, че това е минусът на моето лого", допълни Петрова.

"Категорично това беше по-доброто лого и отговаряше на всички изисквания, така, както аз го усещам", споделя за логото на Дора Петрова д-р Кристиян Постаджиян, преподавател в Нов Български университет. 

И, въпреки коментарите, 28-годишната Дора признава, че по-ценно е мнението на професионалистите. И признава, че е готова отново да се впусне в надпреварата за символ на родната България.