Планират строеж на нов затвор край дупнишко село

На площ от 60 декара ще се изградят обучителен център за надзиратели, както и нов корпус за затвора

23.04.2019 | 21:29 Редактор: Зорница Костадинова
Планират строеж на нов затвор край дупнишко село

Държавата с план за строеж на нов затвор край дупнишкото село Самораново. На площ от 60 декара ще се изградят обучителен център за надзиратели, както и нов корпус за затвора. Ще бъде разширено и сега действащото затворническо общежитие. 

В момента в Самораново присъди изтърпяват около 100 души лишени от свобода. А в Централния софийски затвор за седми път затворници премериха сили в традиционния турнир по бокс. 

Един от тях е 43 годишния Матей Боев, който е част от "кокаиновите крале" на Евелин Банев - Брендо и братовчед на Гълъбин Боевски. Той обаче се определя като обикновен българин с 4 деца. Не познавал Брендо. Бил в Германия, когато научил, че е осъден в Италия по аферата "кокаинови крале" и се прибрал у нас. А днес участва в боксов турнир зад решетките. 

"Тренираме всеки ден, работещите тренираме след 5 часа всеки ден. В четвъртък е ден на бокса...този бокс може да се каже, че не избива агресията. А ти дава да минава по-бързо времето и ти дава време за размисли и за поддръжка", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR той. 

Матей е един от общо 38-те лишени от свобода от цялата страна, които участват в седмия поред боксов турнир. 

"Тук всички влизат, за да спечелят. Те много добре знаят правилата. Знаят дисциплината, не създават никакви проблеми на ръководството, разбираш ли ме...гаранция няма. В болница и затвор няма гаранция", каза треньорът Цветан Хаджииванов. 

"Водени от мотото на турнира "С ръкавици срещу насилието, агресията и наркотиците", той помага за едно по-добро поведение и най-вече превенция върху останалите лишени от свобода. Като във всеки боксов мач, и тук се играят три рунда. Но с продължителност от 2 минути. Представителите на старозагорския затвор традиционно се представят много силно", допълни директорът на Централния софийски затвор Павел Павлов. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК