Крах в пенсионната система. Ще останат ли 45-годишните без пенсии?

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането им

11.04.2019 | 12:40 Редактор: Василена Василева
Крах в пенсионната система. Ще останат ли 45-годишните без пенсии?

Има опасност хората, които сега са на около 45 години да останат без пенсии. 

Това показват разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. 

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите, като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет. 

В момента дупката се покрива от републиканския бюджет. През следващите 10 години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5 на 100 от брутния вътрешен продукт на страната, заради ежегодното повишаване на необходимите за пенсиониране възраст и стаж.

През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040- 2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП. Ето защо изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно. Когато те достигнат пенсионна възраст – парите в хазната ще са по-малко.

Тази криза ще се задълбочи в следващите години, ако не се повишат данъците и осигуровките. Реална ли е опасността от срив в пенсионната система - председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов коментира в студиото на "България сутрин".

Според статистиката над 20% от хората, в страната са на възраст над 65 години. В момента сто души в трудоспособна възраст изкарват пенсиите на 79 пенсионери. В най-лошите за държавното осигуряване години на 100 работници ще се падат повече от 90 пенсионери.  

"Ако осигуровката е в размер на един процент от нашите доходи то в рамките на една година във Фонда "Дългосрочна грижа" ще се съберат повече пари отколкото тези, които са предвидени по плана за дългосрочна грижа в момента, което обхваща период от три години. Идеята е, с тези пари да се помага на възрастните хора, които не могат да се грижат за себе си. За сега тази идея не среща подкрепата на правителството", посочи доц. Стоянка Черкезова от Институт за изследване на населението и човека при БАН

Харесайте ни във Facebook ТУК.