Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Родителите на деца с увреждания отново на протест

Настояват за справедливост

10.05.2017 | 20:33 Редактор: Димитър Абрашев
Родителите на деца с увреждания отново на протест

След като през декември родители на деца с увреждания излязоха на протет, след седмица те отново ще са на улицата. Казват, че са провокирани от липсата на воля за промяна в политиките насочени към хората с увреждания. И са категорични - искат право на живот за децата си и след като те станат пълнолетни.

Родителите изпратиха призив до премиера, министрите на труда и социална политкика и на здравеопазването. Настояват за гарантиране на личната помощ за всички хора с увреждания. Те припомнят, че с Бюджет 2017 г. е било прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново били забравени от властта.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени .В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява, припомнят родителите. 

Мариана Гевурова, Ралица Енева и Тони Маринова говорят за проблемите, с които се сблъскват всеки ден.

 


1
31 rate up comment rate down comment 0
Petar_Bonev
преди 6 години
Разделителната линия между държавата, и хората с увреждания( като децата под 18 г. и над 18 г. възраст), е видима за всеки в държавата. Все пак бяха направени няколко непоследователни и ограничени опити за променяне на законодателната уредба, касаеща хората с увреждания. Това е много лошо отношение на държавата спрямо хората с увреждания и техният тежък начин на живот, в едно демократично общество. Тази законодателна уредба засягаща хората с увреждания не успяваше до днес да се справи с проблемите на хората с увреждания, и няма признаци, че изведнъж ще придобие способност да се справи с проблемите в близкото бъдеще. Мащабът на проблемите, пред които ежедневно се изправят хората с увреждания, и нуждата да се подобри законодателната уредба, означава, че една частична и безразборна реформа вече не е достатъчна. Политиците, които нямат желание да се изправят лице в лице с безспорните факти, както и най- вече със социалната несправедливост спрямо хората с увреждания. Въпреки, че много не се говори политически за съществено подобряване живота на хората с увреждания, на практика също малко е постигнато. Главният проблем си остава, че очакванията на хората с увреждания за по-добър живот, не ще се осъществят. Сигнализирай за неуместен коментар