Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Богослов: Учудващо беше, че митрополит Йоан не стана кандидат за патриарх

"Изборите на Врачанския Григорий и Ловчанския Гавриил не бяха изненада", коментира Костадин Нушев

21.06.2024 | 15:36 Редактор: Деси Николова

Светият Синод избра Врачанският Григорий, Ловчанският Гавриил и Видинският Даниил да са тримата митрополити, които ще се борят да наследят патриарх Неофит.

"На Врачанския митрополит избора не ме учудва, защото той вече премина през един такъв избор и събра необходимата подкрепа да поеме временното предстоятелство в този преходен период, свързано с организиране на патриаршеския избор. За мен още от самото начало беше ясно, че той се оформя като една от кандидатурите, която може да събере подкрепа и от двете оформили се групи. Митрополит Гавриил можеше да се очаква, тъй като той още от предишния избор беше сред кандидатите като един от по-старшите митрополити. Може би митрополит Даниил не беше включван в различни конфигурации или като възможен кандидат", коментира богословът Костадин Нушев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи е бил неочакван фактът, че митрополит Йоан не влезе в надпреварата за патриаршеския престол.

"Митрополит Йоан от Варна е получил осем гласа, тоест един не му е достигнал. Той беше сред тези, които се ползват с доверие, което се доближава до 2/3. Видяхме как той беше активен при избора в Сливен, как успя да балансира между групите митрополити свързани с касирането, с наредбата. За мен беше неочаквано, че не влезе", каза Нушев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.