Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Достъпен ли е българският пазар на труда за хората с увреждания?

Средата се променя, но не с правилния темп, заяви Митко Николов

01.05.2024 | 18:02 Редактор: Деси Николова

Както всички българи, независимо дали с увреждания или не, хората с увреждания трудно намират работа. Има такива, които работят, има такива, които постоянно си търсят работа и не могат да намерят, а има такива, които не са образовани и не могат да си намерят работа. Всякаква палитра има. Това каза изпълнителният директор на Центъра за независим живот Митко Николов в "Директно".

"Тук е проблемът, че българското законодателство включи едни квоти за наемане на хора с увреждания. Работодателят по никакъв начин не го интересуват квоти. Него го интересува работникът му да свърши работа, за която той го наема и ако не може да намери такъв човек, независимо дали сред хората с увреждания или не, той започва да търси извън пазара на труда в България и започва да внася кадри", допълни Николов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи средата се променя и постепенно става по-достъпна, но не с темповете, с които трябва да се случва това.

"Всички, когато излезем навън, виждаме недостъпните бордюри, недостъпния транспорт и така нататък. В тази посока може да се залага повече. Да, в държавата има различни политики, които насърчават работодатели да наемат хора с увреждания, общини да правят достъпна среда, но тук въпросът е, че понякога не се спазват стандартите за тази достъпна среда и се получава недобре направени и достъпни обекти в България", коментира Николов.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.