Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Стотици хиляди българи нито работят, нито учат, внасяме служители от трети страни

"Търсят се хора в множество сектори", подчерта Георги Първанов

01.05.2024 | 18:04 Редактор: Деси Николова

Работодателите у нас търсят стотици хиляди души, които да наемат. В същото време - пак стотици хиляди в България нито работят, нито учат. Така изглежда пазарът на труда към днешния 1 май. На този фон, голяма част от бранша също се пита кой ще работи по морето това лято.

"За пръв път наблюдаваме и задържане на търсенето в индустриалната сфера и производството. Търсят се по-малко хора от това, което е традиционно през последните години. В допълнение на лекия застой, който се вижда в IT и аутсорсинг сферата, безработицата се стабилизира на нива малко над 5% и тези 160 000, които не работят, изглежда че няма как да се реализират на пазара на труда. Ситуацията е на недостиг и има нужда от свежа кръв и нови хора отвън", каза специалистът по управление на хора Георги Първанов в студиото на предаването "Директно".

Процедурите за внос на работна ръка от трети страни обаче остават доста сложни.

"В едни други времена България беше вносител на работна ръка, около 50 000 виетнамци са работили в страната. След това, за съжаление, станахме износител за доста дълго време. В момента се връщаме в ролята на вносител и нашите посолства навън все още не са подготвени и нямат ресурса бързо да издават визи, а и в някои ключови пазари, където има квалифицирани хора, например Филипините и Киргизстан, няма български посолства", обясни Първанов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи се търсят хора в секторите на селското стопанство, производство, строителство, медицина и други.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.