Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Има риск за цените на петрола, Иран вече не е онзи огромен производител

ОПЕК не е този доминиращ фактор, който беше преди години, подчерта Георги Ангелов

25.04.2024 | 14:40 Редактор: Деси Николова

Рискове от по-високи цени на петрола, заради ескалацията в Близкия изток. Докато Иран и Израел са в напрежение, Еврокомисията очаква цените на газа да продължат да падат. Причините са в това, че глобалните доставки на втечнен природен газ растат. Това пък от своя страна създава пространство за инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

"Има риск, разбира се. Ние вече го забелязваме, ситуацията вече се промени в последните няколко месеца. Преди имахме петрол за 75-80 долара през есента на миналата година, докато сега вече сме на 85-90 долара. Има я тази промяна, но интересното нещо е, че това не са тези драматични скокове, които гледахме 2022 година, когато започна войната в Украйна, нито пък са тези драматични скокове, които имаше 70-те години", заяви главният икономист от института Отворено общество Георги Ангелов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи това се дължи на факта, че има промяна в баланса на производителите на петрол.

"Съединените щати вече са нетен износител, те десетилетия наред са внасяли петрол, сега изведнъж толкова много произвеждат, че изнасят. Бразилия е друг такъв пример. ОПЕК не е този доминиращ фактор, който беше преди години и затова кризи в този регион на Близкия изток влияят на пазара, но това, което се вижда е, че по-скоро влиянието е временно, докато се види накъде ще отидат нещата, а не както през 70-те години да скочат с няколко стотин процента цените", разясни Ангелов за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Иран вече не е този огромен производител на петрол, който е бил в миналото.

Гледайте целия разговор във видеото.