Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Защо се налага държавата да плаща задълженията на "Топлофикация-София"?

Всички данъкоплатци покриват задълженията на едно общинско дружество, заяви Калоян Стайков

12.04.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

Спор за парите на държавата извади на масата стар проблем с най-голямата топлофикация у нас. Държавата ще плати на Българския енергиен холдинг почти 1.6 млрд. лева за стари задължения на столичното дружество.

"Проблемът не е от вчера. Това са стари задължения - около 800 милиона и още 800 милиона натрупани към "Булгаргаз". Старите задължения от 800 милиона пак минаха през "Булгаргаз", просто защото дружеството не можеше да си плаща доставките по ред причини - твърде ниски цени, ниска събираемост, абонати, които се отказват и съответно печалбата на дружеството не е достатъчна", каза главният икономист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в предаването "Директно".

По негови думи държавата "спасява положението" чрез изкупуването на задълженията на "Топлофикация-София".

"Дружеството беше държавно, после общинско, после пак държавно и сега пак е общинско. На практика с изкупуването на тези задължения, най-големият акционер в това дружество се превръща държавата. Може да кажем, че отново държавата, всички данъкоплатци покриват задълженията на едно общинско дружество", заяви още Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.