Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Президентът избира премиер: Ще доведат ли конституционните промени до нова криза?

Този въпрос следваше да бъде допълнително уреден, заяви доц. Иван Стойнев

28.03.2024 | 19:37 Редактор: Деси Николова

Особен политически и правен момент в страната. Не е ясно ще може ли да бъде съставен кабинет. Промените в Конституцията отвориха въпроси, на които сега отговорите предстоят. Изменението ограничава преди всичко кръга на лицата, между които може да бъде избиран кандидатът за служебен министър-председател. Това повдигна въпроса обаче какво ще се случи, ако всеки от този кръг от лица откаже на президента да поеме поста.

"Възниква въпросът как следва да бъде тълкувано това, дали тези лица формално притежават това право. Разпоредбата казва - президентът избира за министър-председател между тези лица. Тази разпоредба, когато се обсъждаше, се опитваше да пресъздаде някои от западните модели. Тук е въпрос, не толкова на слабост на правната уредба, а това, че тази уредба трябва да се прилага в определен социален контекст. Ако ние работим в една нормална ситуация на обществото, която не е свръх политизирана, тогава не виждам причина лицата, които са изброени като длъжности в Конституцията да откажат да заемат този пост", заяви преподавателят по европейско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Иван Стойнев в студиото на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че в случай, че всички откажат поста на служебен министър-председател, би трябвало сега действащото правителство в оставка да продължи да работи и да изпълнява функциите на служебно правителство.

"Ние се изправяме пред тези хипотези много по-рано отколкото се очакваше. Може би този въпрос следваше да бъде допълнително уреден, както го предвиждаше и разпоредбата на последната алинея на член 99 и цялото това нещо да бъде уредено с допълнителна законодателна мярка, относно служебните правителства, които да определят обхвата на техните правомощия, която така или иначе не беше приета", посочи доц. Стойнев.

Предвид конституционните промени президентът Румен Радев ще може да избира служебен премиер между председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му. 

Гледайте целия разговор във видеото.