Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шенген по въздух и вода след броени дни - какво ще се промени за пътниците?

Не всички проверки отпадат, посочи гл. инсп. Здравко Самуилов

29.03.2024 | 16:33 Редактор: Деси Николова

Само след няколко дни България влиза в Шенген по въздух и вода. Това означава, че за голяма част от полетите проверките отпадат. На дневен ред излизат обаче въпросителни за реда на пътуване в някои ситуации.

"Не отпадат проверките по изходите, които ще бъдат осъществявани от представителите на авиокомпанията и от операторите по наземно обслужване, а за да компенсираме празнината, която се получава при извършването на граничните проверки, тоест липсата им за пътниците, които пътуват за страни към Шенген, ние ще прилагаме компенсиращи мерки", каза началник на ГКПП "Аерогара София" гл. инсп. Здравко Самуилов в студиото на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че при съмнение, на базата на риска и на изведените рискови профили, е възможно конкретен пътник да бъде спиран и проверяван.

"В определени часове, когато летището е по-натоварено, между 10 и 15 минути ще се скъси времето, което пътниците губеха досега за гранична проверка", посочи Самуилов.

За хора, които напускат шенгенското пространство, граничните проверки се запазват в пълен обем. Въпреки това пътникопотокът ще бъде разделен и това няма да доведе до ново забавяне по летищата.

Гледайте целия разговор във видеото.