Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Социолог: Отдалечаваме се от цивилизованите политически практики

"Доверието е ключовият ресурс, с който трябва и могат да работят политиците", заяви Добромир Живков

20.03.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

На финала на поредния ден, в който все още нищо не е ясно за ситуацията в страната, двете най-големи партийни формации все още нямат отговор на въпроса как продължават напред. Цял ден политически совалки и призиви не доведоха до нищо конкретно.

"Политиците показват, че българската политика достига много ниски нива на умения на водене на политически преговори и много ниски нива на взаимоотношение между коалиционни партньори. Не мисля, че по този начин с изнудвания, с отиване отвъд дори последния възможен момент и срок за каквото и да било, би следвало да се води политика в страната. Ние, вместо да се приближаваме до европейските и цивилизовани политически практики, се отдалечаваме ежедневно напоследък", заяви социологът Добромир Живков в предаването "Директно".

По негови думи тези обяснения и обвинения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ допълнително ще влошат картината на доверието на българските граждани в политическата класа.

"Доверието е ключовият ресурс, с който трябва и могат да работят политиците. То е ключов ресурс дори за изграждане на обществени взаимоотношения, излизайки дори извън рамката на политици и граждани. Това е наистина следващо ниво на слизане надолу в публичната ни политика. Това по никакъв начин не би трябвало да бъде допускано", категоричен бе Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че и в предишни години сме забелязвали подобно агресивно политическо поведение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа