Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Социолог: Най-логичният вариант е предсрочни избори, сглобката се изтощи

Възможно е на сцената да се появят нови политически играчи, смята Иво Желев

23.02.2024 | 16:50 Редактор: Деси Николова

Поредна напрегната политическа седмица 10 дни преди ротацията. Партньорите в управлението няколко пъти споменават избори 2 в 1, след като ПП-ДБ предложиха меморандум за функционирането на властта след 6 март. Вицепремиерът Мария Габриел обаче отказа да го подпише. Последва реакция и от ДПС.

"Има два варианта - статуквото да се закрепи за още някоя друга седмица или месец, а вторият, който за мен е по-логичен вариант, е да се отиде на предсрочни избори. Дали ще са 2 в 1, дали ще бъдат през есента е въпрос на изборна технология", заяви социологът Иво Желев в ефира на предаването "Директно".

По негови думи членовете на "сглобката" са изтощени и енергията на коалицията се е изчерпала.

"Чисто аритметичната логика вече не работи. Тя бе съставена от две относително еднакво тежки съставни части - от едната страна ГЕРБ, а от другата коалицията ПП-ДБ. Балансът между тях правеше коалицията относително устойчива. Сега обаче ситуацията е друга. Според обявени и необявени данни, които агенциите имат, в момента съотношението става от порядъка на 25% на 15%, което вече е много различно" посочи Желев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него при възможни нови парламентарни избори би имало голяма динамика в тях, поради множество фактори.

"Ще има разместване. Възможно е да има други играчи. Важно е тук прословутата партия на Радев дали ще се случи, дали ще се обяви. Не знаем дали Гешев ще участва, дали Васил Божков ще направи нещо", допълни социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.