Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Общественият съвет към ЦИК откри редица проблеми при местните избори

"Недействителните бюлетини отново у нас се оказват проблем", каза Стефан Манов

22.02.2024 | 16:35 Редактор: Деси Николова

Редица проблеми откри Общественият съвет към Централната избирателна комисия, анализирайки вота за местна власт, а преди това и предсрочните избори за парламент. Част от констатациите не са нови, но за съжаление продължават да се повтарят. 

Недействителните бюлетини отново у нас се оказват проблем. Данни показват, че на първия тур на местните избори има рязко покачване на броя им и те достигат 15%.

"Неколкократно сме предлагали да се направи анализ на причините за недействителност, отваряйки чувалите, след като едни избори са приключили и мандатът на съответния орган е изтекъл, изборните книжа се изхвърлят. Въпреки че през годините 3 пъти сме предлагали подобен анализ на хартиените бюлетини, ЦИК никога не е била съгласна това да бъде направено", заяви Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК в студиото на предаването "Директно".

Видеонаблюдението позволява при момента на обявяване на една бюлетина за недействителна, какви всъщност са причините. Били са изгледани стотици часове записи на десетки избирателни секции. Оказва се, че грешките в бюлетините имат и географски характер.

"В София те са под 5%, в областните градове, като отделна група, са от порядъка на 12%, в  по-малките градове са 18%, а в селата достигат 20%. Имаме географска диференциация на недействителните бюлетини", каза Манов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сред общините с най-голям брой недействителни бюлетини се нареждат Луковит - 33,9%, Брусарци - 31,2% и Димово с 30,9%.

Гледайте целия разговор във видеото.