Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Калоян Стайков: Отпадането на дерогацията за "Лукойл" е политически дебат, а не реален проблем

Компанията е имала достатъчно време да се подготви, заяви главният икономист от Института за енергиен мениджмънт

23.11.2023 | 18:27 Редактор: Тодор Петров

Отпадането на дерогацията на "Лукойл" е политически дебат, а не реален проблем. Компанията е имала достатъчно време да се подготви с алтернативни доставчици. Заплахите, че компанията ще спре да работи и няма да може да си осигури доставките си, не са верни. Това заяви в ефира на предаването "Директно" главният икономист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

"През последните месеци виждаме, че от едната страна има политическа група, която казва, че не може да отпадне дерогацията, от другата страна има група, която казва, че не само може, но може още веднага. Първата отстъпка, която беше постигната, беше срокът да се скъси с три месеца и ембаргото да влезе в сила от октомври и в един момент, по някаква необяснима причина, стана ясно, че тази дерогация може да се изтегли още по-напред във времето", отбеляза Стайков.

Според него липсват аргументи и позиции за това как се е стигнало до тази промяна в решенията на политиците и се премълчава част от информацията.

"Самата дерогация беше издействана, за да може компанията да продължи да произвежда горива, които са предназначени за българския пазар. Тя беше издействана, за да може да няма шок на цените на вътрешния пазар. Тя не е издействана, за да се запази бизнес моделът на компанията, така че тя да си поръчва петрол откъдето иска, да продава където иска и т.н. Ембаргото е наложено единствено и само за доставки на петрол от Русия, които след това се преработват и горивата се изнасят извън България", поясни Стайков.

Гледайте целия разговор във видеото.