Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

СФСМВР: Абсурд е да се отричат случаите на полицейско насилие, но ултраси си тръгнаха на война

"Полицията не е подценила ситуацията на протеста срещу БФС", коментира Илия Хрисимов

21.11.2023 | 14:40 Редактор: Калина Донкова

Полицията се е справила много добре с първата част от уравнението по време на протеста срещу управлението на Българския футболен съюз (БФС), а именно - пресичане и предотвратяване на масовата безредица след началото на протеста. Там грешки не е имало. При разпръсването на протеста се е видяло, че има отделни случаи на превишаване на правомощията от страна на полицаи, като проверките ще докажат дали това е така. Това каза в ефира на предаването "Директно" Илия Хрисимов, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

По думите му до това е нямало как да не се стигне на фона на безпричинната агресия от страна на протестиращи, насочена към униформените. 

"Участваха около 1600 служители на МВР и над 4 хиляди протестиращи. При тази ситуация не може да се говори за полицейско насилие. Има отделни случаи, абсурд е да се отрича, но при тази ситуация нещата се случиха и са такива, каквито са", коментира той.

Хрисимов е категоричен, че органите на реда не са подценили ситуацията.

"Самото подреждане на колегите, присъствието на допълнителната техника, показва, че ръководството на СДВР и колегите, които са се занимавали с охраната на това мероприятие, са имали сведения какво ще се случи и за какво са се готвили, фенове не бих казал, ултраси от съответните отбори. Те са си тръгнали на война. Колежите ще покажат в по-късен етап събраните пиротехнически средства, боксове, ножове и т.н.", убеден е той.

Според него трябва да бъде даден отговор на въпроса дали е имало пропукване в охраната на протеста, за да бъдат там хора със забранени предмети.

Хрисимов коментира и ексклузивен разказ за Bulgaria ON AIR на момче, което твърди, че е бито от полицаи в нощта на протеста. Вследствие на нанесения побой той е със спукана глава и натъртвания по тялото.

"Няма друга гледна точка. Няма нормален човек, който да застане срещу това момче и да му каже, че това не е вярно и че е бит, защото трябва. Този, който е превишил правата си спрямо него, трябва да бъде издирен по съответния ред, да бъде заформено дисциплинарно производство, а в хода на производството, ако се прецени, че има престъпление, да бъде сезирана прокуратурата", посочи представителят на СФСМВР.

Той отговори и на обвиненията, че полицаите, за които се твърди, че са били протестиращи, са без отличителни знаци и номера на униформените. Според Хрисимов основната причина е проблем с униформите на органите на реда.

Вижте целия разговор във видеото.