Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Илия Кузманов, СФСМВР: Има диалог за разрешаването на проблемите в МВР

На фона на проблемите в системата, надежда за по-добри времена има, убедени са от синдиката

09.11.2023 | 11:53 Редактор: Калина Донкова

Българската полиция отбелязва своя национален празник на фона на проблеми в системата, очаквания за по-добри времена обаче има. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

„Има елемент на надежда, прокраднал се в последните 5-6 месеца, вследствие на това, което показва политическото и професионалното ръководство, даденият шанс за равностойност в диалога, чуването в социалния диалог, който се получава напоследък и добрият знак, който идва от парламента“, сподели Кузманов.

През последните месеци редица предложения на служителите в МВР са намерили своето място в Закона за изменение и допълнение на Закона за министерството на вътрешните работи, които ще решат трайно много проблеми във ведомството, сподели гостът.

Кузманов коментира и това дали МВР са подготвени за евентуално влизане на България в Шенген, като според него въпреки проблемите със заплащането, оборудването и отношението към състава на МВР, държавата ни е подготвена, дори на фона на високия бежански натиск.

„Работи се от колегите с огромно желание, усърдност, професионализъм в рамките на максимума на възможностите, с които разполагаме. Бежанската вълна е такава, че абсолютен успех едва ли някой в някоя страна би успял да постигне“, убеден е Кузманов.

Според него е необходимо да бъде осигурена повече техника и финансиране от европейските партньори по отношие на оборудването и това би решило проблема с бежанския натиск.

По този начин би могло и да се предотвратят случаите, в които полицаи загиват при борбата с мигрантския поток, смята Кузманов, но отбелязва, че причините за това не се крият само в техниката.

„Може би огромни проблеми в организацията, може би сериозни проблеми в политическия начин, по който се използва полицията за рейтинг. Говоря без да адресирам конкретно към политик или министър, защото опитите за това са от всички страни и всичко това може би доведе до концентрация на такива нелепи случаи“, категоричен бе още гостът.

Вижте целия разговор във видеото.