Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ваня Нушева: Високият брой недействителни бюлетини беше очакван

Намесата на специална служба в политическия процес е проблем, убедена е тя

31.10.2023 | 17:22 Редактор: Калина Донкова

Високият брой недействителни бюлетини беше очакван ефект след решението на Централната избирателна комисия да премахне машинното гласуване, обосновавайки действията си с доклада на ДАНС. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски“

Тя определи действията на агенцията като некоректна намеса в политическия процес.

„Всички мислеха, че става въпрос за някакъв сериозен доклад, а сега вече се изясни, че всъщност става въпрос за една справка, която не е подплатена с проверка на фактите. Тук изникна въпросът до каква степен институциите имат ограничението на една етична рамка докъде да се намесват в такъв чувствителен процес“, коментира Нушева.

Според нея другият негативен ефект от гласуването само с хартия е по-голямата възможност за купуване на гласове.

„Машините съдействат за решаването на проблеми в няколко насоки. Намаляването дела на недействителни бюлетини, намаляването на грешките при попълване на протоколите, съзнателните манипулации или пък неволни грешки от страна на членове на секционните избирателни комисии. Това са обстоятелства, които няма как да пренебрегнем, когато говорим за тази технология“, разясни Нушева.

Тя коментира и поредните идеи за промени в изборното законодателство, като по думите ѝ, работата по тях трябва да започне в най-кратък порядък, но с уточнението, че има нужда от изменения и в свързани с Изборния кодекс закони.

„Темата за промяна на изборния процес винаги е актуална, особено като видим, че предходните промени са извършени необосновано, в последния момент, без никаква съществена дискусия“, добави гостът.

Във връзка с „изборния туризъм“, Нушева споделя, че трябва да се обърне внимание на Закона за гражданската регистрация и начинът, по който институциите работят, за да противодействат.

„Ние за пръв път видяхме едно положително действие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), да направи проверка и анализ. Това е нещо, което неправителствени организации правеха през годините. Сега МРРБ направи подобна проверка, но тя беше малко закъсняла“, каза Нушева.

Вижте целия разговор във видеото.