Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Новините за войни и смърт травмират психиката ни дългосрочно, обясни психолог

В периоди на сигурност и кризи фалшивите новини подмамват хората, категорична е проф. Маргарита Бакрачева

11.10.2023 | 21:05 Редактор: Калина Донкова

Новините за войни и трагедии имат сериозно и дългосрочно отражение върху човешката психика. Това оябсни в ефира на предаването "Директно" психологът проф. Маргарита Бакрачева. По думите ѝ тази тенденция се забелязва ясно още от началото на пандемията от Ковид-19, която започна преди повече от три години, последваха и войната в Украйна и тази в Израел.

Общото чувство на несигурност и това, че кризите са глобални и ни засягат като страх за живота ни, те имат и отражение и върху дългосрочното планиране, финансите. Тоест, несигурността е във всеки един план, подчерта тя.

"Изследванията, които показвавт разлики в периода на адаптиране след тежки локални кризи, каквито са земетресения, наводнения, когато те имат локален характер и не са толкова продължителни, въпреки тежките условия, хората успяват да се адаптират. Докато животът в дълготрайна криза, която няма тенденции да свърши скоро, е първото, което пречи на хората да се адаптират по по-здравословен начин", обясни проф. Бакрачева.

Не е и възможно да изключим всички източници на информация, а пасивното отношение и бягането от проблема, не са решение и водят до още по-висок възприеман стрес, тъй като проблемът остава, изтъкна психологът.

Липсата на сигурност при подобни кризи прави хората и много по-податливи на дезинформация и фалшиви новини.

"Това се дължи не на това, че хората не мислят и не търсят информация, или че са лесно податливи, колкото е и изражение на цялата несигурност. Кога човек става податлив и съответно трябва да бъде много внимателен в начина, по който интерпретира информацията - когато има застрашаващи събития и няма източник, който да му даде сигурност. Според съвременните изследвания на конспиративното мислене липсата на доверие, липсата на сигурност и емоционалният страх, водят до това, че всеки човек по света днес споделя по една конспиративна теория", подчерта проф. Бакрачева пред Bulgaria ON AIR.

Наблюдавайки ужасяващите кадри от войните, това може да доведе до усещането за безнадеждност у хората, каза още тя.

"Най-негативното, което стига до съзнанието на хората е липсата на вярата в справедливия свят и, че отвсякъде може да дойде неочаквана опасност и да няма нормални начини, по които човек да се защити. Тоест, тази базова сигурност, която е пряко свързана с инстинкта за самосъхранение, грижата и мисълта за живота и здравето на близките, наистина има много силен травмиращ момент", заключи експертът.

Вижте целия разговор във видеото.