Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Христев: В Истанбулската конвенция няма джендъри, България не е задълъжена да я спазва изцяло

Макар да влезе в сила за ЕС, не всички текстове от документа ще влязат в сила за страните

04.10.2023 | 16:07 Редактор: Калина Донкова

Влизането в сила на Истанбулската конвенция за Европейския съюз не означава, че тя обвързва България да я спазва напълно. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ преподавателят по европейско право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Христо Христев.

Той обяснява, че Европейският съюз, макар да се присъединява към Конвенцията, не е задължен да спазва всички нейни елементи. На следващо ниво държавите членки на общността имат заложени определени области, в които не дават възможност на ЕС да решава вместо тях.

„В учредителните договори на Европейския съюз, държавите учредителки и тези, които са присъединили в последствие като България, са посочили определени въпроси, в които те овластяват Европейският съюз да решава вместо тях, но Европейският съюз не може да решава вместо държавите по всички въпроси“, разяснява доц. Христев.

По негови думи мерките, които биха били приети по прилагане на конвенцията, ще бъдат задължителни за България, стига те да не засягат въпросите, по които страната предварително е решила, че не дава власт на ЕС да решава вместо държавата.

„Мерките ще бъдат класическо право на Европейския съюз. България е обвързана да ги прилага и, ако не ги прилага, ще може да бъде осъществяван контрол и да бъдат налагани санкции по реда на производството за неизпълнение“, категоричен бе доц. Христев.

Според него дебатите по отношение на документа са несъстоятелни, тъй като в нея не се намират текстове, каквито обществото си представя, че има.

„Ако всеки непредубеден читател отвори този акт, ще види, че вътре нищо невиждано страшно не се случва, подобно на това, което беше предизвикано като истерия в България. Цялата теза, че вътре е вложена някаква джендър идеология и едва ли не влизането в сила на тази конвенция автоматично привнесе тази идеология в нашата реалност, са измислици от 1001 нощи“, на мнение е доц. Христев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 6 месеца
Не съм русофил, но долният коментар ме изумява. Някои сънародници са до такава степен облъчени от медии, псевдоинтелигенция, политици и т.н., че във всяко нещо им се привеждат Путин и Русия. В джендърство трудно ще ги обвините. Всеки, който е погледнал бегло конвенцията, знае за какво става въпрос. Тя третира пола не като биологичен, а като социален субстрат и признава права на лица според тяхното самоопределение за полова идентичност. Това означава, че полът е въпрос на избор според ИК. Сигнализирай за неуместен коментар