Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ценка Джонева, ГДИН: Осъдените на пробация подлежат на оценка на риска от рецидив, мярката работи

Електронното наблюдение с гривни работи и при случаи на домашно насилие, обясни началникът на Сектор „Пробация“ в ГДИН

04.08.2023 | 16:43 Редактор: Калина Донкова

Пробацията доказано е най-ефективната мярка, алтернативна на лишаването от свобода. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Ценка Джонева, началник на сектор „Пробация“ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Коментарът ѝ идва на фона на последното решение на правната комисия в парламента за отпадането на пробацията като наказание при лека телесна повреда.

Джонева е категорична, че този тип наказание е и добра превенция от рецидив.

„ Тя беше приета през 2005 година, по препоръка на Европейския съюз. За тези 18 години тя се доказа като инструмент, който работи активно и съвместно с органите на местната власт“, отбеляза Джонева.

При осъдените на пробация се изготвя и така наречената оценка на риска. Този анализ определя опасността лицето да извърши действия в обществена вреда, негова лична и на семейството и близките му.

„В рамките на 14 дневен период от началото на наказанието, пробационният инспектор прави две или три срещи с осъденото лице, на което се прави тази оценка. Оглеждат се множество детайли и на базата на интервютата се определя честотата на срещите и дефицитните зони на правонарушителя“, поясни още Джонева.

По нейни думи, на точно тези дефицитни зони е важно да се обърне внимание, тъй като работата по тях би помогнала да бъде избегнато бъдещо извършване на престъпление.

„Работейки с хората активно, всеки един пробационен инспектор може да се фокусира върху тази дефицитна зона, като това ще помогне за недопускането на рецидив“, отбеляза Джонева.

Тя изтъкна и, че електронното наблюдение с гривни на хората, които се престъпили закона, е изключително ефикасен метод за превенция на последващи престъпления.

„Електронното наблюдение беше въведено като част от пробационната служба на България през 2019 година. За тези четири години то показва изключително високи резултати. Под електронно наблюдение са както лица с наложена мярка домашен арест, така и лица, които имат ограничителна мярка пробация“, допълни събеседникът.

Джонева разказа и за няколко случая, при които електронното наблюдение с гривна е наложено като мярка на лица, осъдени за домашно насилие.

„Контролирали сме три лица, осъдени за домашно насилие с условна присъда и наложена ограничителна пробационна мярка. Контролът става по следния начин – в ограничителните заповеди, които се дават на осъдените за домашно насилие, има посочени местата, които той няма право да посещава, които са всъщност местата, които посещава най-често жертвата. Чрез сателитната гривна за електронно наблюдение, ние имаме възможност да направим тези зони, които са изредени в ограничителната заповед“, поясни началникът на Сектор „Пробация“ в ГДИН.

Така при евентуално нарушение на периметъра и ограничителната заповед от страна на лицето, сигналът от гривната отива в контролен център, откъдето веднага уведомяват пробационния инспектор на осъдения, както и МВР, допълни още Ценка Джонева.

Вижте целия разговор във видеото.