Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Председателят на НБПП: Завишаването на наказанията за насилие не означава напредък

Справедливото разследване и ефективният процес са в основата, категорична е Наталия Илиева

02.08.2023 | 15:40 Редактор: Калина Донкова


Завишаването на наказанията за престъпленията, касаещи насилие, не би довело до напредък. Това коментира в ефира на предаването „Директно“ Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ (НБПП).

„Не смятам, че ако се увеличат наказанията ще имаме по-голяма успеваемост и ще наказваме по-добре. Престъпленията трябва да се разследват и да се получават справедливи присъди. Всеки трябва да си върши работата почтено и законосъобразно“, категорична е тя.

По думите ѝ това, че в Закона за защита от домашното насилие не фигурира хипотезата за интимната връзка, не означава, че лицата, които са в такива взаимоотношения, не могат да получат защита по друг ред.

Илиева коментира и случая с пострадалото момиче от Стара Загора, като според нея никой не е потърсил помощ в регионалния център и никой не се е обаждал в НБПП.

„Ако бяха потърсили помощ, може би нещата щяха да изглеждат по друг начин. Бюрото администрира правна помощ свързана конкретно с домашното насилие и в Стара Загора има много добри практики. В тези случаи, адвокатът отива да консултира лицето на място, разяснява правата му и съответно подават заявление за правна помощ, след което сезира съда“, споделя Илиева.

В страната има 18 регионални центъра за консултации и съществува национален телефон за правна помощ.

„Най-пряко е да се обадят на националния телефон и в зависимост от това от кой регион на страната е лицето, то ще получи консултация. Ако има там регионален център може да отиде, ако ли не, може да подаде заявление директно до бюрото“, отбеляза още председателят на НБПП пред Bulgaria ON AIR.

Националният телефон за правна помощ е 070018250, а работното време, в което гражданите могат да получат правна консултация от адвокат, е всеки делничен ден от 9:00 до 17:00.

Вижте целия разговор във видеото.