Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Юлия Андонова: Политиците да спрат с евтиния популизъм по темата за домашното насилие

България може да спаси жертвите, само ако има ефективна и работеща система, убедена е тя

01.08.2023 | 14:45 Редактор: Калина Донкова

Обществото ни все още не разпознава сигналите на насилие. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Юлия Андонова от фондация „П.У.Л.С.“.

"Хората не могат да повярват, че някой може да прояви такава жестокост и че може да стигне до там, да нарани по толкова ужасен начин друго живо същество, което твърди, че има чувство към него“, отбеляза тя.

Институциите също изпитват затруднения да идентифицират насилието, както и да дефинират тяхната роля, категорична е Андонова.

По нейни думи един от най-сериозните проблеми в момента е, че когато двама души имат интимна връзка, но не живеят заедно, насилие, което бива извършено от един от тях, не попада в хипотезите на Закона за защита от домашното насилие, дори след последните промени на текстовете, приети от депутатите. Именно това поставя хиляди хора в страната ни без право на защита.

"Притеснително е, че насилието се случва, то се случва във всяко трето българско семейство, всяка трета жена в България, по данни на Националния статистически институт от миналата година, е засегната от насилие", алармира Андонова.

Според нея българското общество не приема на сериозно заканите и заплахите за насилие и ги подценява, а много често границата между думите и действията е изключително тънка.

Политиците в България най-накрая трябва да спрат да използват темата за домашното насилие за евтин популизъм и разделение на обществото, настоя Андонова и подчерта, че точно по този проблем не трябва да има компромис, а са необходими спешни мерки.

„Крайно време е политиците да разберат, че ние можем да спасим хората, можем да окажем защита на пострадалите от насилие само тогава, когато имаме една работеща система в страната ни, която осигурява закрила и, когато политиците ни не използват човешкото страдание за евтин популизъм“, подчерта още тя пред Bulgaria ON AIR.

Много и брутални случаи на домашно насилие изобщо не стават обществено достояние, потърпевшите изпитват страх да признаят и да говорят за това, а често насилниците се озовават в затвора заради съвсем различни престъпления, разказа Андонова.

„Благодарна съм на всички хора, които изразяват тази огромна обществена нетърпимост, защото за първи път в страната ни, цялото общество казва, че това не е нормално“, завърши тя.

Вижте целия разговор във видеото.