Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Български огнеборец в Гърция: Човешката небрежност е от най-честите причини за пожарите

Пожарникарите ни остават в южната ни съседка до 1 август

21.07.2023 | 19:00 Редактор: Юлиан Христов

На фона на екстремните горещини, рискът от пожари нараства в пъти. Това е видно и в съседна Гърция, където големи части от страната са обхванати от пламъци, а туристи и местни биват евакуирани. За пореден път на терен там са и български огнеборци. Първо пред Bulgaria ON AIR, те разказаха за работата си в тези тежки условия.

"Ние сме тук с модула за горски пожари, но имаме готовност да участваме при необходимост при пожари в сгради. Тук сме да помогнем по абсолютно всякакъв възможен начин на гръцките колеги по време на каквито и да било пожари", каза Петър Петров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в ефира на "Директно".

"Обстановката до град Солун е спокойна, но температурите достигат 40 градуса. Към момента екипът е участвал в ликвидирането на два пожара", добави Петров.

Огнеборецът подчерта, че човешката небрежност е една от най-честите причини за пожарите.

"Хората за съжаление са много невнимателни при боравенето с огън, смятат, че на тях няма да им се случи и че това няма да доведе до никакви последствия. Истината е, че при такива високи температури е необходимо много малко, за да тръгне голям пожар с големи последствия", подчерта пожарникарят.

Плановете на огнеборците ни в Гърция са да останат там до 1 август и след това да се приберат в България.

Гледайте целия разговор във видеото.