Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Стотици мигранти, незаконно влезли в България, бяха заловени само за два дни миналата седмица

Прокурор Сава Петров с коментар по темата

17.07.2023 | 21:58 Редактор: Михаела Димитрова

Стотици мигранти, незаконно влезли в България, бяха заловени само за два дни миналата седмица. Каналджиите стават все по-изобретателни, за да прекарат бягащите от конфликта. На този фон прокуратурата отчете пет пъти повече дела за тези престъпления. От държавното обвинение са категорични – текстовете в Наказателния кодекс трябва да бъдат променени.

Статистиката показва рязко покачване на броя на делата и присъдите, постановени от съда. "Това са два проблема и не бива да ги сравняваме. Много дела, особено на фона на изтеклите две-три години, се дължат на многото случаи, разкрити от полицията и стигнали до прокуратурата", каза прокурорът от Върховната касационна прокуратура Сава Петров в предаването "Директно".

Той допълни, че голяма част от тези случаи се отнасят до ситуации, когато трафикът на мигранти е пресечен някъде на територията на страната. И затова повече са делата за престъпления по чл. 281 от Наказателния кодекс, т.е. подпомагане на незаконния престой на мигранти, прекарани вече по някакъв начин вътре в страната.

Гледайте видеото с целия разговор.