Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Тихомир Безлов за доклада на ДАНС: Имитира анализ, не казва нищо ново

В документа има грешни данни, посочва експертът по сигурност

11.07.2023 | 15:51 Редактор: Калина Донкова

Войната може да се разрасне и извън границите на Украйна, предупреждават българските специални служби, като една от целите на Русия е да създаде нова зона на конфликт на Балканите. В годишните доклади на ДАНС, разузнаването и Военното разузнаване, публикувани на сайта на Министерския съвет, се посочва че Черноморско-кавказкия регион е зона от първостепенно значение както за сигурността на България, така и за НАТО. 

Експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира документа на ДАНС в ефира на предаването "Директно".

"Това е доклад, който имитира анализ", категоричен бе той.

Безлов се аргументира с наличието на грешни данни в доклада, особено по отношение на миграцията. В документа е записано, че нелегалният мигрантски поток към България е нараснал 4 пъти, докато официалните данни на МВР говорят за 52%, обясни той. 

Експертът посочи, че става дума за данни за 2022-а година, които не отразяват действителността днес,

"Самият текст на анализа на ДАНС е традиционен, в бюрократичен, класически стил, който ни казва известни неща. Той е писан по-отдавна, тоест, не е отчел последни развития, които да коригират доклада. Примерно в текста има за опасността от използване на оръжия за масово поразяване, но няма нищо по отношение на възможността да се използват класически заплахи за нашата сигурност, какъвто беше взрива на дигата на язовира в Нова Каховка или опасността от ядрен инцидент в АЕЦ "Запорожие", убеден е още Безлов. 

По думите му няма реална опасност от тежък конфикт на Балканите. 

"В текста не се коментират детайли. Възможен конфликт е това, което става в Косово по отношение на сръбското малцинство, но там нещата като че ли са под контрол, самата Сърбия се опитва да избегне този конфликт, така че не мисля, че Русия има някакво влияние върху този стар и традиционен конфликт. По отношение на другите страни и ситуацията в Северна Македония, не мисля че това може да доведе до някакъв конфликт, който да се разрасне", смята експертът.

Според Безлов липсва и адекватен анализ по отношение на инцидентите в оръжейни заводи у нас. 

"Ние трябва да се концентрираме върху това, което пряко ни касае, което за съжаление не присъства в доклада. Споменаването на инцидентите във военните заводи като "Арсенал", "Емко", ВМЗ-Сопот", изброяват инциденти през 2022-а година, включително взрива в склада на Емко в Карнобат, но дотам спират. Просто няма коментари има ли някакви индикации, че това е свързано с руска операция, има ли някакви рискове, разкрити агентури, а същевременно виждаме повтаряне на инцидента една година по-късно пак в Карнобат", подчерта още експертът по сигурност от ЦИД пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.