Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Теодор Славев: Налице е властови вакуум в прокуратурата

Краят на сагата с избора на новия главен прокурор и конституционните промени ще видим към края на годината, смята експертът

07.07.2023 | 16:07 Редактор: Калина Донкова

Случващото се в прокуратурата може да бъде определено като властови вакуум, предвид, че сме с временно изпълняващ длъжността главен прокурор. От ситуацията обаче могат да бъдат извлечени и ползи. Това коментира в ефира на предаването "Директно" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

По рано Висшият съдебен съвет единодушно и след час дебат прекрати процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Той обаче няма срок, в който да излезе с решение. 

"Биха могли да се случат някои полезни неща и да има осветляване. Осветляването само не е достатъчно. Направени бяха заявки за дисциплинарни производства, евентуално ако има нарушения на магистрати, по-скоро прокурори и на наказателно преследване, защото част от нещата може би са престъпление", обоснова се Славев.

Според него този властови вакуум теорeтично може да продължи много дълго.

"В крайна сметка и обществените очаквания също би трябвало да се съобразят както от парламента, така и от парламента, така и от Конституционния съд, да не бави извънредно много разглеждането на делото по същество. Той в последните няколко решения работи в по-оперативен порядък, макар че няма срокове и всяко дело е с различна сложност. Около 3 месеца излизат последните решения, въпросът е, че има съдебна ваканция, може би ще има и парламентарна ваканция и това ще удължи времето", поясни експертът.

По думите му краят на тази процедура, както и готвените реформи в Конституцията, ще можем да видим евентуално към края на годината. 

Вижте целия разговор във видеото.