Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Свинаров: Нормално е списъкът с военната помощ за Украйна да е поверителен

Има политическа намеса в решенията за това дали и какво да даваме на Киев, убеден е бившият военен министър

28.06.2023 | 14:32 Редактор: Калина Донкова

Нормална практика във всички държави е списъкът с военната помощ за Украйна да бъде поверителен. Това коментира в студиото на предаването "Директно" бившият военен министър Николай Свинаров. Той напомни, че и съдържанието на първия такъв списък у нас също е останало тайна за обществеността.

По думите му обаче е странно защо позициите на предишния и сегашния министри на отбраната се разминават за това имаме или нямаме каво да дадем на Киев.

"Как когато има един министър той казва, че няма какво да дадем на Украйна, когато имаме друг министър, той казва, че имаме какво да дадем. Може би това е по-впечатляващото в случая. Аз съм абсолютно убеден, че тази оценка се прави от едни и същи военни експерти и оръжейници, но въпреки това резултатите са различни. Очевидно има политическа намеса в нашата възможност да предоставим оръжие на Украйна, което е задължение на Министерския съвет и Министерството на отбраната по приетото от парламента решение", категоричен бе Свинаров.

България е много закъсняла с действията по превъоръжаване на армията, убеден е той.

"Това го видяхме още преди началото на войната с необходимостта от заместващи самолети за осъществяване на функциите на Българската армия и ВВС. Не бяха намерени такива опции, продължихме да пазим въздушното си пространство с Миг-29. Дано наистина в сроковете, предвидени в договора, да започнат да идват и самолетите Ф-16, които биха могли да пречупят това. Но само за сметка на еър полисинга, който се извършва и пазенето на отговорни обекти в страната. Не можем да се надяваме, че само с 8 или 16 самолета бихме могли да се противопоставим военно на която и да е друга държава в и извън Европа", обясни още бившият военен министър пред Bulgaria ON AIR. 

В студиото той коментира и динамиката на събитията в Русия от последните дни след опита за метеж на ЧВК "Вагнер" и последвалата реакция от страна на президента на РФ Владимир Путин.

Вижте повече във видеото.