fallback

Д-р Орлин Колев: Оттелгянето на първото искане за освобождаването на Гешев не е стъпка назад

Вероятно мотивът е процедурата да приключи по-бързо, смята преподавателят по конституционно право

09.06.2023 | 17:15 Автор: Калина Донкова

Учудващо е, че шестимата вносители на първото искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, го оттеглиха. Това коментира в ефира на предаването "Директно" преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев.

"Не го отчитам като стъпка назад или като деклариране на нежелание за довеждане на процедурата докрай, а може би тяхното поведение е продиктувано от желанието по-бързо да приключи процесът. Защото, както бяха съединили двете производства и трябваше да се разпита израелският експерт, тов щеше да удължи произнасянето на ВСС", каза той.

Той коментира и предложенията за реформа на Конституцията и идеите за орязване на правомощията на главния прокурор или изобщо за заличаването на фигурата на обвинител номер едно.

Според него е възможно, ако конституционните текстове следва да отразяват действителното усещане на гражданите.

"Това, което очакват самите граждани от върховния закон, от обществения договор. В този смисъл, ако очакването на гражданите е да имаме силната ръка, която следва да спазва закона и да наказва всяко едно престъпление, то тогава би следвало това правомощие да се запази", категоричен бе още Колев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback