Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолози: Нужни са диалог и общ враг, за да се излезе от политическата криза

ИТН са голямата изненада на вота, категорични са Атанас Радев и Дария-Лора Дачева

05.04.2023 | 16:26 Редактор: Калина Донкова

Единствената изненада на тези избори е резултатът на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Около тази теза се обединиха в ефира на предаването "Директно" политолозите Атанас Радев и Дария-Лора Дачева.

"Те бързо се издигнаха, но и бързо паднаха от политическото полезрение. Въпреки това, те ще имат голяма роля в бъдещия парламент, ако успее да се сформира, тъй като макар и наказателен вот, много зависи дали той ще се покачи в едни следващи избори", смята Дачева.

Според Радев ИТН вече имат изграден образ на деструктивна партия, а в следващия парламент е възможна промяна в отношението им, тъй като "има за какво да отмъщават" на "Продължаваме промяната".

И двамата са категорични, че третата позиция за партия "Възраждане" е очаквана. "Но както те, така и ИТН, печелят избиратели най-вече с референдумите, които организират", твърди Дачева.

"Решението на политическата криза е поставянето на стабилни основи за диалог между партиите и сформирането на правителство, което да действа с ясен хоризонт и програма", коментира още Атанас Радев пред Bulgaria ON AIR.

"Тук не се говори за същински промени, а за належащи проблеми. Нужно е да се достигне до консенсус, който отсъства и трябва да бъде изработен по конкретни точки, за да върви държавата в някаква посока, за две години не сме извършили никаква промяна", категоричен е той.

Дачева от своя страна е на мнение, че е време партиите да се обединят срещу един "общ враг".

"Кой е той за партиите – "Възраждане" или президентът Румен Радев. Той си играе по собствените правила и тупа топката, колкото му е позволено, колкото е максимумът", посочи още тя.

Политолозите коментираха и резултата на БСП. Според тях очакванията, че връщането на хартиената бюлетина ще вдигне подкрепата за социалистите, не са се оправдали.

"Вие срещали ли сте комунист, който да си признае, че е виновен? Не смятам, че Корнелия Нинова някога ще признае своята вина за разпада на БСП", категорична бе още Дачева.

"От партия с над един милион гласоподаватели, в момента БСП е предпоследна в парламента", изтъкна Радев.

„Тук проблемът не е в останалите политически субекти, а че БСП не е припозната като алтернатива по отношение на техните политики“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото.