Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Попов, СФСМВР: След последните инциденти с мигранти не се промени нищо

Европейските пари за границата с Турция са достатъчно, смята председателят на синдиката

24.03.2023 | 13:07 Редактор: Калина Донкова

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия отпуска на България 600 млн. евро за опазването на границата ни с Турция на фона на засиления поток от нелегални мигранти към страната и зачестилите инциденти с мигранти.

По думите на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, тези пари са достатъчни, а с тях може да се направи страшно много. Със средствата МВР ще е в състояние до много значителна степен да насити с така необходимата и толкова липсваща техника по турската и дори сръбската граница, категоричен бе той в ефира на предаването "Директно".

Проблем остава недостигът на кадри, които да работят с тази техника, каза той. Няма ясен разчет обаче колко персонал е необходим.

"Такова проучване не сме правили по няколко причини. Първо, защото до известна степен не е наша работа. Второ, много зависи тези хора как са оборудвани. Ако просто хвърлите хората по границата, ще трябват доста повече. Там, където няма обхват на никаква комуникационна техника, нито мобилните оператори, нито системата TETRA, която ползват от МВР и Министерството на отбраната, там, където системите за видеонаблюдение не работят, там ще трябва да ги наредите един до друг", обясни той и подчерта, че наличието на достатъчно техника предполага по-малко личен състав.

Недостатъчно са и автомобилите за граничарите, а част от наличните често са повредени, изтъкна още Попов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на СФСМВР е категоричен, че поредицата от тежки инциденти с мигранти в последните месеци, не са довели до промяна и граничните ни полицаи все още страдат от липса на достатъчно и ефективна екипировка, както и боравят с остарели оръжия.

"Нямам обяснение. Да речем, бяха извадени може би известно количество жилетки. За друго не мога да се сетя", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.