Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

„Занаят се учи, но и се краде“ - историята на Маргарита, която вече 15 г. мастори мартеници

Материалите са поскъпнали тази година, признава тя

01.03.2023 | 20:00 Редактор: Калина Донкова

„Занаят се учи, но и се краде“ – така преди 15 години майсторката на мартеници Маргарита Ганева започва изработката им покрай своя близка на село. Отначало сама, но в последствие увлича дъщеря си и внучката. Повечето модели са нейни, държи на традиционните български елементи в изработката.

"Увлекателно и занимателно е, мен ме успокоява, когато навън е студено или топло, винаги има с какво да се занимавам. Работя го почти през цялата година, всъщност само през март си давам малко почивка, след това започвам пак. Купувам си материалите, мъниста, свързващи елементи, като се занимаваш с едно и също нещо, постепенно свикваш с него,  идват ти нови идеи. Най-напред трябва да имаш бял и червен конец, прежда, шнурове, зависи какъв вид ще изработваш, дали ще бъде шнур, който в момента плета-тип макраме, или ще бъде прежда, с която се изработват пискюли и други видове мартеници, вече си решаваш, за малки, за големи, за дома", разказва Маргарита.

В работата си майсторката използва различни и нетипични предмети, дори  такива, които се използват и в бита.

"Това ми е кутийката, с която изработвам тези мартеници, от бобинката слагам си кончето, ето навивам си го – едно, две, три, четири, пет, ето това е пюскюлчето, по същият начин с бялото от бялата бобинка. Ножица, гребен, силиконов пистолет, зависи каква мартеница ще изработваш, клещи трябват за някои, със затяжки които се правят. Преди връзвах за нещо, или защипвах на някъде, но така с тази тавичка, те е тъненка, когато правя нещо така по-късо, използвам тази по-късата страна, когато е мъжка и е по-дълга, използвам дългата страна", споделя тя.

Макар да дава воля на фантазията си, Маргарита се придържа към традицията. Затова основните ѝ герои са Пижо и Пенда.

"Най-много се търсят тези, които са изработени от прежда от вълна. Най-вече се търсят нашите и се подаряват за здраве, любов, това е едно уважение към близкия и  да не е близък, да му подариш мартеница е едно уважение, че искаш да му подариш за негово здраве. Подковата е за дома, щъркелите също са за семейството, за дома, чановете, които са от едно време, и са от старите българи, от които е произлязла и мартеницата", обяснява още Маргарита. 

Майсторката на мартеници твърди, че  не е забогатяла от изработката и продажбата на мартеници, но все пак подпомага семейния бюджет.

И тази година Маргарита, заедно с дъщеря й и внучката участват в традиционния базар на мартеници в града.

Вижте целия репортаж във видеото.