Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Българите са все по-несигурни, политиците използват страха като оръжие

Младите у нас губят интерес към политиката, смята д-р Мина Христова

01.03.2023 | 11:41 Редактор: Калина Донкова

Младите хора в България все по-често губят интерес към политиката и стават аполитични. Това коментира в ефира на предаването "Директно" антропологът и етнолог д-р Мина Христова. 

Според нея политическата зрялост на обществото не успява да достигне пик, в който всичко да е спокойно и някой политически лидер да израсне по нормалния път.

Кризите съпътстват българите през последните над 30 години и тези кризи винаги носят със себе си усещането на несигурност и страх, убедена е тя.

"Страхът е инструмент, който се използва доста успешно в политическата и социалната среда и, когато хората са придърпани до един праг на сигурност, това е и моментът, в който те започват да се лутат, да проявяват апатия и води до натрупването на това недоволство у народа, че ние вече трета година не можем да изберем кой да ни управлява, ние сме непрекъснато на избори, бюджетите не са готови, бизнесите са в амок. Това са неща, които влияят неминуемо, включително на малките социални единици - на хората и семействата", посочи Христова.

По думите ѝ политическата и обществената ситуация към днешна дата в България е резултат от множество натрупани процеси.

"За да бъдем сега в тази ситуация, пряко влияние имат последните най-малко 10 години. Имат включително мигрантските кризи, войната, инфлацията, сриването на икономиката на световно ниво, имаме ковид кризата и разбира се, нашата политическа неустойчивост. Нещо друго - бързата промяна на социалната среда", обясни още Христова пред Bulgaria ON AIR. 

Преди дни излязоха данните от последното проучване на "Евробарометър", според които всеки четвърти от десет млади българи вярва, че за да е успешен, трябва да произлиза от богато семейство.

"Изследването показва доста важни неща за това с какво българинът асоциира успеха и това са парите. След като отпада образованието като основна идея и основна ценност за българското общество, парите стават водещи", смята Христова.

Вижте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 1 година
Какво ли ни очаква в близко и далечно бъдеще? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 1 година
Така като векове наред са измъчвани българите,и все още ни измъчват,не е измъчван никой друг народ на тая Земя Сигнализирай за неуместен коментар