Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Илия Кузманов, СФСМВР: Липсват стратегия и капацитет за справяне с проблема с бежанците

Проблемите се трупат с години и остават без решение, смята той

22.02.2023 | 15:07 Редактор: Калина Донкова

Наблюдава се засилване на мигрантския натиск в последните две години, а причините да липсва решение на проблема, са познати от години. Това коментира в предаването "Директно" Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

"Този проблем съществува вече повече от десет години. Още от началото е факт липсата на правилна стратегия и визия за решаване на проблема, липсва достатъчно професионализъм, както и политическа воля и капацитет", каза той.

Кузманов посочи обаче, че трябва да се отчете и високата мотивация на мигрантите, предвид обстоятелствата, довели до тяхната миграция.

Той е категоричен, че технологичното обновление и обезпечаването на служителите на "Гранична полиция" е закъсняло, налице е и корупция.

"Ние 14 години като синдикат не можем да накараме МВР да реши най-простия проблем с едни дрехи. Това неминуемо оказва своето влияние. Съществува и елементът на корупцията и непрофесионализма, който обаче не е от страна на колегите граничари", подчерта Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

Според него всичко това е по вина на политическото и професионалното ръководство на МВР. 

Вижте целия разговор във видеото.