Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ескперти: В България никой не контролира какво пише на етикетите на храните

Не е ясно дали държавата изобщо изследва хараните, категорични са Богомил Николов и Сергей Иванов от "Активни потребители"

18.12.2022 | 13:39 Редактор: Калина Донкова

У нас липсва контрол дали това, което пише на етикета на даден продукт, съответства реално на състава му. Това каза в ефира на предаването "Директно" д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".

"Ако видите европейската база данни, ще видите, че има много различни замърсители или отклонения, които другите държави докладват в тази база. България никога не е докладвала. Това естествено поражда въпроса дали изобщо се правят изследвания в България", допълни колегата му Богомил Николов.

Двамата засегнаха актуалната тема за водното съдържание в сиренето у нас, след последните изследвания именно на "Активни потребители".

По думите им водата е най-евтиният заместител и, точно затова с нея се злоупотребява толкова много.

Асоциацията предвижда подобни изследвания и за други храни като месото например.

Иванов и Николов са категорични, че основният проблем при контрола на властите не е броят инспектори, а липсата на непредсказуемост на проверките.

На този фон Държавата предвижда нова Наредба за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека. В нея е записано, че захарите под 5 гр. може да не бъдат посочвани върху етикетите на храните. Текстовете вече са публикувани за обществено обсъждане. 

В документа е посочено, че представянето на информацията не бива да заблуждава потребителя относно състава и характеристиките на храните. 

Вижте целия разговор във видеото.