Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: "Булгаргаз" прибърза с фанфарите за по-евтиния газ

България все още няма слотове за втечнен газ, каза Георги Ангелов

15.12.2022 | 16:52 Редактор: Калина Донкова

"Булгаргаз" не си свърши работата навреме и България все още няма слотове на терминал за втечнен газ, от който да можем да купуваме от световния пазар. Ние купуваме от гръцки и други фирми на цена, която те ни поискат. Това коментира в ефира на предаването "Директно" икономистът Георги Ангелов.

По думите му дружеството е избързало с "фандарите" за поевтиняването на природния газ, когато бе обявена осезаемо по-ниската цена на синьото гориво за октомври - с 30%

"Вече шест месеца нямаме газ от "Газпром", но не сме сключили дългосрочен договор с друг доставчик. Имаме договор с Азербайджан, той беше сключен преди десет години, но той покрива една трета от нашите нужди. Другите две трети ги покриваме месец за месец. Един месец като е добър пазарът, е ниска цената, на другия месец, когато пазарът е труден, веднага се вдига цената двойно", обясни той.

Обикновено декември е месецът с най-висока цена на природния газ.

"Имайте предвид, че "Булгаргаз" взима средната пазарна цена за целия месец, когато определя цената за януари, така че, имаме още две седмици и половина, в които, ако цената се задържи на високи нива, това ще доведе до още по-високо поскъпване", каза още Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото.