Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Отстъпка от 1лв. за горива е популизъм, няма икономическа логика

Липсата на приет бюджет за 2023 е голям проблем, категоричен е Адриан Николов

08.12.2022 | 16:19 Редактор: Калина Донкова

Идеята за отстъпка от 1 лв. от цената на горивата за шофьорите е форма на популизъм. Това коментира в ефира на предаването "Директно" икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

По думите му в такова решение няма икономическа логика, липсват и разчети колко подобна мярка би коствала на бюджета.

Предложението беше внесено в Народното събрание от групата на ГЕРБ-СДС, а парламентарната комисия по енергетика го отхвърли.

Според Николов и сега действащата отстъпка от 25 ст. на литър ощетява сериозно хазната.

Той е категоричен, че липсата на приета финансова рамка за 2023г. и влизането в новата година със стария бюджет, ще тежко за парите на държавата. Според него обаче следващите месеци няма да са толкова трудни за икономиката ни, каквито са масовите очаквания.

"Ние влизаме с бюджета за 2022г. , удължен с няколко месеца, а в него са разписани огромните помощи за бизнеса, които са огромната тежест за бюджета. В момента даваме на всички фирми, дори на тези, които не са засегнати по никакъв начин от икономическата ситуация. Да, много бизнеси понасят много по-скъпия ток, но тази тежест вече се прехвърли на потребителите с много по-високите крайни цени. Тоест, техните печалби са запазени горе-долу на едни и същи равнища, а ние продължаваме да дотираме техния ток", смята Николов.

Икономистът е на мнение и че държавата трябва да изготви анализ кои фирми имат реална нужда от подкрепа и помощта да отива при наистина нуждаещите се бизнеси.

Николов коментира още повишението на основния лихвен процент на БНБ и очакванията това да се отрази върху кредитите у нас.

Вижте целия разговор във видеото.