Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ганев, НСНИ: Спад в цените на имотите е труден за прогнозиране

Влошената икономическа обстановка и покачването на лихвите са основните фактори, оказващи влияние

27.10.2022 | 13:11 Редактор: Калина Донкова

Ситуацията на имотния пазар е трудна за прогнозиране. Това коментира в ефира на предаването "Директно" изпълнителният директор на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Добромир Ганев.

По думите му данните за третото тримесечие на годината показват изявен спад на сделките с недвижими имоти от средно 15% за страната. Причините - притесненията на гражданите от влошената икономическа обстановка и прогнозите за по-тежка зима и политическата криза.

Все още обаче не може да се говори за устойчива тенденция преди да излязат данните и за четвъртото тримесечие, посочи Ганев.

"Цените - все още имаме данни само за второто тримесечие. Там цените показаха рекорден ръст. Трябва да видим данните за третото тримесечие. Има вероятност и цените да покажат някакъв спад, но той ще бъде спад на ръста, по-скоро", коментира още той и поясни, че цените на имотите зависят от нивата на предлагане.

Покачването на размера на лихвите от страна на централните банки също е фактор, който се очаква да повлияе на цените, но категорични прогнози е трудно да бъдат правени, смята Ганев.

"Не можем да гледаме само един фактор. Пазарът на имоти е зависим от страшно много икономически фактори, от политическата ситуация в страната, така че, лихвите със сигурност ще се отразят. Въпросът е колко и за какъв период от време", посочи изпълнителният директор на НСНИ.

На 28 октомври ще се състои осмата конференция, организирана от Национално сдружение недвижими имоти под надслов "Inspire to Higher". По време на нея ще бъдат поставени теми като инфлацията, лихвените проценти, политическата нестабилност, вероятността от рецесия, сучващото се на пазара на наеми и лошите парктики, както и плановете за подобряване на регулацията в сектора. Bulgaria ON AIR е медиен партньор на форума.

Вижте целия разговор във видеото.