Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Картината на войната в Украйна – разказ от първо лице

В малките населени места хората говорят с много страх за войната, сподели Александър Михайлов

05.10.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Руски войници в Украйна са се забавлявали, докато стрелят по портите на хората. Това разказа в предаването „Директно“ Александър Миланов, който преди дни се върна от пътуване до Киев.

„Решихме аз и мои приятели, да подкрепим друг наш приятел, който е актьор и живее в Украйна, където шие дрехи за войниците от началото на войната. Много търпение трябва, за да стигнеш до Украйна в днешно време или трябва да се отиде с влак, или да се премине през почти цялата територия на Полша“, сподели той.

Той сподели как стъклата на влака, в който е пътувал, са били облепени с дебел слой тиксо, ако някой стреля по тях, те да не се разбият на малки парченца и да наранят някой.

„Навсякъде има скривалища, както и мегафони, по които съобщават къде са скривалищата при евентуална въздушна опасност“, разказа още Миланов.

В Украйна, особено в районите, в които няма военни действия, хората се опитват да живеят нормално и да са по-сплотени, обясни той и допълни, че в Киев войната не се усеща толкова, каза той.

Миланов разказа и картината в село край град Буча, където жените сами са направили укритие за тях и децата им.

„В малките населени места, хората говорят за войната с много страх. Вижда се уплах в очите им, унижението, което са преживяли, част от тях са загубили децата си при военния конфликт“, завърши той.

Вижте целия разговор във видеото.