Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Изборният ден в чужбина - неверни слухове във Великобритания и организиран вот в Турция

Разказ на журналистите Илияна Милушева от Лондон и Иван Кънчев, Новините ON AIR

05.10.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Гласуващите българи във Великобритания този път са били осезаемо по-малко, отколкото на предишния вот. Това коментира в предаването „Директно“ Илияна Милушева, журналист във Великобритания.

Тя разказа и за неверни слухове, които са били разпространявани по време на изборния ден, като това, че ако не си регистриран в секция, нямаш право на глас. Именно това е отказало много хора да упражнят правото си на глас.

„По-голяма част от българите във Великобритания са хора, които искат да се приберат и остареят в България. Те са подвластни на всеки, който милее за родината“, каза тя и допълни, че е много лесно българите да бъдат манипулирани и да пуснат гласа си за партия като „Възраждане“.

По думите ѝ ниската избирателна активност стои в основата на това, в Лондон и други английски градове, на тези избори да не се наблюдава струпване на хора и опашки пред секциите за гласуване.

Изборният ден в Турция е протекъл спокойно и организирано, разказа репортерът на Новините ON AIR Иван Кънчев, който отрази вота в южната ни съседка.

„Гласуващите в училището, в което бях аз, се посрещаха от местни хора на входа, след това други попълваха декларациите им, а те само се разписваха и накрая друг човек ги водеше до конкретната секция, и гласуването протичаше“, разказа той.

По думите на Кънчев в Турция има много хора, които истински милеят за България и роднините си в страната, но и немалко такива, които не познават политическата картина у нас.

„Наблюдателите бяха през цялото време в секциите и не се допусна опит за агитация“, допълни Кънчев.

Вижте целия разговор във видеото.