fallback

Военен експерт: Руската армия е изключително зле подготвена

Седем месеца след началото на войната в Украйна - равносметката досега

20.09.2022 | 23:00 Автор: Калина Донкова

Руската армия е изключително зле подготвена, зле екипирана и с нисък боен дух. Това заяви в ефира на предаването „Директно“, военният експерт Ивайло Иванов.

“Украйна задържа огромна част от своята територия. Руското настъпление първоначално беше разгромено”, коментира той.

Според Иванов, Украйна е показала, че е много добра в планирането и в прилагането на военните планове и допълни, че успехът на Киев е на перфектно направен и изпълнен план.

“Украинските въоръжени сили показаха адаптивност и гъвкавост при процеса на водене на бойните действия, бързо вземане на решения, проблем с който руската войска не можа да се справи”, смята той.

Експертът обясни, че Съединените американски щати и Европейският съюз, като основни съюзници на Украйна, дълго време не са вярвали, че подобен конфликт би бил възможен. Затова и Украйна не получила сериозна военна помощ, което оказало влияние в началото на войната.

„Конфликтът между Украйна и Русия се крие в желанието на руската държава да запази в своята геополитическа орбита, като минимум - държавите, които се намираха в Съветския съюз“, допълни още Иванов.

„Ще има печеливш и това ще е, може би, Украйна. Тази държава ще тръгне по един път на развитие, различен от този, който Москва се опита да наложи“, заяви той.

Според него с правилни мерки и внимателна политика Украйна има всички предпоставки да бъде една модерна и просперираща държава след няколко десетилетия.

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback