Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Георги Бърдаров: Пандемията върна хора по малките населени места, но увеличи смъртността у нас

Как се отразяват на обществото и демографията политическите, икономическите кризи и несигурността, причинена от войната в Украйна?

06.07.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Пандемията от Ковид-19 е ускорила процеса по връщане на хора в активна възраст в по-малките населени места у нас, които доскоро са били обезлюдени. Това каза в предаването "Директно" демографа, георграф и писател Георги Бърдаров.

"Този процес го виждах, но някъде след 25-30 години, пандемията обаче го ускори изключително много. Пътувам из България в места, които бяха напълно обезлюдени, те все още са край основните пътни артерии, близо до големите градове, но вече се възстановяват. И това е процес, който ще продължава", коментира той.

Негативната промяна е още по-голямото увеличаване на смъртността в България, подчерта той.

"Последните данни са толкова плашещи, че ние сме на едно от първите места в света. България и преди Ковид беше на едно от първите места, но ние имахме 15,5 промила смъртност. Преди две години, в началото на Ковид пандемията, стигнахме 18 промила, вече сме прехвърлили 20 промила", каза още Бърдаров.

Факторите, допринесли за това освен пандемията, са състоянието на здравната система, бедността, липсата на достъп до здравна помощ и други.

Как се отразяват на обществото и демографията политическите, икономическите кризи и несигурността, причинена от войната в Украйна - вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК