Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Несъстоятелно е да се говори за провал в рамките на първите 6 месеца на кабинета

Според Адриан Николов в актуализацията на бюджета са записани истинските намерения на правителството

22.06.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

"Да говорим за провал в рамките на първите 6 месеца на едно управление е доста несъстоятелно. Основният инструмент, който правителството има в ръцете си, е държавният бюджет. Бюджетът беше приет доста набързо през януари с много ясната заявка на финансовия министър Асен Василев, че то ще бъде ремонтирано още през лятото. Настоящият вот на недоверие заплашва провеждането на истинската икономическа политика, която това правителство иска да провежда", коментира икономистът Адриан Николов в предаването "Директно".

Според него в актуализацията на бюджета са записани истинските намерения на правителството. Той добави, че трябва да имаме предвид и серията от кризи, пред които беше изправено това правителство.

"Актуализацията не съдържа редица мерки, които да са насочени към инфлацията. Основната критика е, че голяма част от харченето е проинфлационно. Ако има аргумент против политиката на правителството, той е, че те по-скоро са склонни да решават конкретни проблеми при пенсионери, при семейства с деца, при цени на петрол и хляб като застрашават да ускорят инфлационните процеси, отколкото да ги потушат или поне да ги забавят", добави Николов пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обърна внимание, че Планът за възстановяване е големият казус, тъй като бюджетът е разписан с определени плащания в рамките на самия План, които са по схемата пари срещу реформи.

Той добави, че кабинетът в последните 6 месеца се е фокусирал върху потушаване на конкретните пожари, отколкото да засили реформите, които са включени в Плана за възстановяване. По думите му голяма част от мерките, които предлага правителството, вече са изядени от инфлацията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК