fallback

Мартин Владимиров: Хранилището в Чирен може да осигури газ за две, три седмици

Спирането на газа от страна на "Газпром" към България поставя рискове пред сигурността на доставките, смята той

27.04.2022 | 21:47 Автор: Калина Донкова

Спирането на газа от страна на "Газпром" към България поставя рискове пред сигурността на доставките. Това коментира в ефира на предаването "Директно" енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Добре е, че това се случва извън отоплителния сезон и потреблението към момента е наполовина. Има сектори на икономиката обаче, които ще пострадат, защото профилът им на потребление е такъв, че имат нужда от регулярни доставки. Единствено хранилището в Чирен не е в състояние да покрие тези нужди за период по-дълъг от 2-3 седмици, каза още той. 

Основният проблем в момента е, че правителството реално не е предприело мерки за осигуряване на алтернативни източници на природен газ. 

"Едно от нещата, които беше от изключително важно значение е да се сключат споразумения с Гърция и Румъния за солидарност и тези споразумения да се използват като пътна карта за разпределение на алтернативни количества природен газ", посочи Владимиров.

Що се касае до договора на България с "Газпром", Владимиров подчерта, че страната ни трябва да предприеме правни мерки да защити позицията си, включително използвайки механизма за арбитраж, създаден от Европейската комисия. 

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback